Špinavé peníze

Platidla nemají stanovenou žádnou dobu spotřeby, takže vydrží velice dlouho, bankovky doslova do roztrhání. Mince jsou dokonce téměř nezničitelné. Trvanlivost tedy máme zaručenou oproti trvalosti, což je ale úplně jiná tématika. My se tentokrát chceme podívat na peníze jako na předmět, který může přenášet i nákazu. Že používání platidel může být hygienicky závadné, není rozhodně žádným novým zjištěním. V dětství vám maminka určitě říkala, „nestrkej si tu korunu do pusy, budeš nemocnej“. A měla pravdu. Až tolik se ale o nás bát nemusela. Přesto si přenos nemocí prostřednictvím hotových peněz naši pozornost zaslouží.
peníze ve vodě.jpg

Co na to odborníci


Na téma čistoty platidel proběhlo v minulosti již mnoho průzkumů. Jejich objektivitě můžeme i nemusíme věřit. Například společnost Mastercard, která zpracovává finanční transakce prováděné bankovními kartami, provedla jednu ze studií a určitě měla dobrý důvod, proč veřejnost informovat o zamoření platidel bakteriemi. Nicméně, že papírové peníze a mince jsou dost znečištěné, je nám všem jasné.
zelené bakterie.jpg
Státní tiskárny cenin po celém světě se pokoušejí hygienu hotovosti různými způsoby zvýšit. Hlavně v zemích, kde je podnebí náročnější, se proto například při její výrobě používají polymerové substráty. Ty se zkoušely i v Česku ovšem s výsledkem, že pro naše prostředí klasický cenný papír ze směsi bavlny a lnu postačí. Odborníci po celém světě také testují způsoby, jak bankovky a mince vyčistit přímo v oběhu, kupříkladu dezinfekcí aplikovanou v bankomatech nebo přidáváním různých chemických sloučenin při výrobě, které mají za úkol bankovky chránit proti nadměrnému znečištění likvidací choroboplodných zárodků rovnou „při cestě“.

Peníze jsou plné bakterií


Podle vědců sice za svou dlouhou cestu „naberou“ peníze velké množství bakterií, až 26 tisíc, ale ne více než ostatní veřejné předměty denní spotřeby jako jsou madla u dveří do obchodu, sedadla v metru nebo „mastné tyče“ v prostředcích hromadné dopravy. Sice se tím řadí mezi nejšpinavější často používané věci na světě, ale situace není tak hrozná.
houbičky a peníze.jpg

Česká hotovost


Nakonec česká platidla budou určitě rozhodně čistší už jen proto, že projdou menším počtem rukou než mince a bankovky používané ve světě mnohem více jako dolar nebo euro. Pokud tedy ve vašem životě denně nefigurují stodolarovky, které možná byly použity i jako aplikátor na šňupání kokainu, nemáte se zas až tak čeho bát. „Ochutnávat tisícovku“ tedy moc vhodné není, ale budete-li dodržovat základní hygienické zásady, snížíte zdravotní riziko na minimum. Ovšem rozhodně se doporučuje, pokud například s penězi pracujete jako pokladní nebo vrchní v restauraci, mýt si ruce mnohem častěji obzvlášť třeba v chřipkovém období.

Takže klidně „prachy“ používejte, pokud je ovšem máte, buďte čistotní a ve většině případů se nic se nestane. Pokud vám peníze přece jen „smrdí“, používejte více platební kartu, je to hygieničtější.